NASA, Hubble teleskobuna yapılacak dördüncü bakım yolculuğunu erteledi. Hubble ile aramızdaki engel ise uzay çöplüğü. Eylül ayında Hubble’da, bir veri depolama arızası meydana geldi. Bu arızayı giderecek dört uzay yürüyüşü planlandı. Bu yürüyüşlerde yapılacak yenilemelerle, Teleskobun ömrünün 2014’e kadar uzatılacağı hesaplandı. Atlantis mekiğinin Hubble’a yapacağı dördüncü ve son yolculuk, 24 Ekim’e planlanmıştı. Teknik aksaklıklar, yolculuğun 2009’da yapılmasını zorunlu kılıyor.
NASA’nın mekik programının yöneticisi, arızanın uzay çöplerinden kaynaklanabileceğini ve Hubble’a yapılacak yolculuğun aynı sebeple şimdiye kadarki en tehlikeli insanlı görev olduğunu söylüyor. NASA’ya göre bu görevde Atlantis’in bir çarpışma yaşama ihtimali 185’e 1. NASA, şimdiye kadar tarihinde çarpışmasız bir görev gerçekleştirmemiş. Yani bu 185’e 1 oranı, sadece ölümcül tehlikeyi ifade eden oran. İyi de, uzay çöpü de ne oluyor?
Görünüşe göre, dünyanın yörüngesinde sadece ay, uydular ve Uluslararası Uzay İstasyonu yok. Sayısız mikro meteoritler (NASA, bunlara MMOD diyor), önceki uzay görevlerinden kalan artıklar, uydulardan kopan parçalar, roketlerin katı yakıt artıkları, hatta roketlerden sökülen boya parçaları dünyanın yörüngesinde dönüp duruyor. En büyük atıklar ise, Çin’in askeri bir deneme için vurduğu uydu, Amerika’nın vurduğu kontrol dışı kalan uydu ve infilak eden bir Rus füzesinin kalıntıları. En eski ve en büyük çöp ise 1958’den beri yörüngede olan Vanguard adlı uydu. En enteresan uzay çöpleri, tarihin ilk uzay yüryüşünde kaybedilen bir eldiven ve MIR’den kurtulan bir penseyle diş fırçası. İspanya’da, sırf uzay çöplerini gözetlemek için kurulmuş ESA adlı bir gözlemevi mevcut.
Uzay ÇöpleriUluslararası Uzay İstasyonu, bu bakımdan daha risksiz bir yükseklikte, 354 kilometre tepemizde. Hubble ise 563 km. İrtifa arttıkça risk de artıyor. Risk, 200’e 1’in üzerine çıktığında ise üst düzey yöneticilerden özel bir kurul toplanıyor ve görevin yapılıp yapılmamasını bir daha değerlendiriyor. Son karar ise, NASA başkanı Michael Griffin’in oluyor. 900 milyon dolara malolacak SM4 isimli bu uçuş, NASA’nın şimdiye kadar planladığı insanlı görevler içerisinde en tehlikelisi olacak.
Bir de Uluslararası Uzay İstasyonu'nun ürettiği çöpler var ki, onlar düzenli aralıklarla atmosfere gönderilip yakılıyor, bu arada muhteşem bir manzara oluşuyor.
NIGHTELF
Site Yöneticisi
Konu: Geri: Uzay Çöpleri - Mikro Meteoritler Paz Ocak 04, 2009 6:08 pm
Önce Kirletiyorlar Sonrada Temizliyorlar Hani Derler Ya Başımıza Taş Yağacak İşte Buda Onun Gibi Yakında Kafamıza Teleskop Başlığı, Füze Parçaları Gibi Şeyler Yağarsa Şaşmam Emeğine Sağlık Canım